Forensisch onderzoek (2024)

1: inleiding

Forensisch onderzoek is wetenschappelijk onderzoek. Het doel van forensisch onderzoek is om een analyse te maken van gebeurtenissen rond een misdrijf. De plaats van een misdrijf wordt de plaats delict genoemd.

2: forensisch onderzoek

Forensisch onderzoek kan antwoord geven op de vraag wat er zich op de plaats delict heeft afgespeeld. Entomologisch onderzoek is onderzoek naar het gedrag van insecten.

Forensisch onderzoek speelt een belangrijke rol bij het beantwoorden van de vraag wie bij een misdrijf betrokken zijn. maar forensisch onderzoek kan ook waardevolle informatie verschaffen over de vraag wat zich op de plaats van het misdrijf kan hebben afgespeeld. Deze informatie kan worden verkregen door biologisch sporenonderzoek ( vingerafdrukken, haren, bloed, DNA).

Getuigenverklaringen kunnen een scenario ondersteunen of verwerpen. Of een getuigenverklaring altijd juist is, is te betwijfelen. Je kan ze natuurlijk onderwerpen aan de leugendetector, maar je kan deze ook voor de gek houden. In Nederland wordt er sterk getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de leugendetector.

In Nederland wordt forensisch onderzoek meestal uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI werkt alleen maar in opdracht en krijgt alleen de informatie die er toe doet. Meer informatie kan leiden tot vooringenomenheid die het onderzoek kan beïnvloeden. Dit wordt ook wel tunnelvisie genoemd.

De centrale vraag bij elk sporenonderzoek is of een gevonden spoor in verband staat met het misdrijf en daardoor bewijswaarde heeft. Is dit het geval dan noemt men dat spoor delictgerelateerd. Sporen kunnen aanwezig zijn op plaats delict en op de stukken van overtuiging.

Bloed, sperma, speeksel en haren zijn biologische sporen, dat wil zeggen sporen die celmateriaal en daarmee DNA bevatten. Biologische sporen kunnen een antwoord geven op de vraag of de donor van deze sporen betrokken is bij het delict. Bijna altijd wordt het biologisch sporenmateriaal onderworpen aan een DNA – onderzoek. Het doel hiervan is de vraag te beantwoorden van welke persoon het biologische materiaal afkomstig is. DNA profielen kunnen nauwkeurig antwoord geven op de vraag wie de donor is van het spoor.

3: vingersporenonderzoek

Het officiële woord voor vingersporenonderzoek is dactyloscopie.

Als je wilt weten hoe een vingerafdruk ontstaat moet je eerst naar de toppen van je vingers kijken. Je ziet dan huidlijnen in een bepaald patroon dat je ook in je vingerafdruk weer terug ziet. De huidlijnen in je vingertoppen zijn lijnvormige verhogingen in je vingerhuid, ook wel papillairlijnen genoemd.

Dit is hoe een vingerafdruk ontstaat. In de papillairlijnen bevinden zich heel veel kleine poriën waardoor continu meer of minder transpiratievocht naar buiten komt. dit transpiratievocht verspreidt zich over de papillairlijnen en bestaat uit een mengsel van allerlei stoffen, waaronder vetten, zouten en vooral water. Het water verdampt maar de vetten, zouten en andere stoffen blijven op de papillairlijnen achter. Als je nu een voorwerp vastpakt worden het transpiratievochten vooral de niet verdampte stoffen, zoals vetten en zouten, daarop overgebracht. Zo ontstaat op het voorwerp een (meestal onzichtbare) vettige vingerafdruk van het huidlijnenpatroon. Deze vettige afdruk kun je met diverse poeders zichtbaar maken.

Door de verschillen tussen de huidlijnenpatronen van verschillende personen zijn vingerafdrukken uniek. Om deze verschillen beschrijven, kunnen we de huidlijnenpatronen in een aantal hoofdgroepen verdelen. Deze hoofdgroepen kenmerken zich door hoofdpatronen. Dit zijn globale figuren in het hoofdlijnenpatroon, zoals bogen, lussen, ringen en kernen. ( zie bijgevoegde foto’s). het groeperen van vingerafdrukken in hoofdgroepen op grond van de hoofdpatronen noemen we classifiseren.

Daarna kan je de vingerafdruk identificeren door naar de details te gaan kijken in het huidlijnenpatroon. Kenmerkende details noemen we typica, omdat deze typisch zijn voor het huidlijnenpatroon van de betreffende persoon. Bijvoorbeeld punten waar lijnen stoppen of beginnen, eilandjes haakjes enz.

Bij forensisch onderzoek wordt in de eerste plaats gekeken naar de hoofdgroepen. Vervolgens wordt er gezocht naar dactyloscopische punten, dit zijn overeenkomende typica op overeenkomende onderlinge posities. Voor een sluitende identificatie zijn in Nederland, volgens de wet, minstens 12 dactyloscopische punten noodzakelijk.

Verse vingerafdrukken zijn beter zichtbaar te maken dan oude afdrukken. Verse vingerafdrukken bestaan voor 99% uit water en 1% uit zouten en organisch materiaal, zoals vetten en eiwitten. Door verdamping vermindert de hoeveelheid water, waardoor het poeder zich minder goed kan hechten aan de afdruk. Vingerafdrukkenpoeder werkt alleen goed op redelijk ver vingerafdrukken. Zijn de vingerafdrukken ouder dan twee dagen, dan is de cyanoacrylaatmethode een geschikte methode.

4: Haaronderzoek

Een haarpalet gebruik je om te bekijken wat de grootste verschillen zijn tussen jouw haren en die van de andere.

Er zijn twee mogelijkheden om van een haarspoor de donor vast te stellen:

· De haaronderzoeker vergelijkt de uiterlijke kenmerken ( de morfologie) van

haarsporen rond een misdrijf met haar van een verdachte, slachtoffer en/of

betrokkenen.

· De haaronderzoeker isoleer DNA van het celmateriaal aan de wortels van de

haarsporen en maakt een DNA – profiel.

Kenmerken die je kan gebruiken voor het vergelijken van haren zijn de vorm, kleur, kleurintensiteit, dikte van de haar en de lengte.

Haren op stukken van overtuiging worden bijna altijd door de forensisch onderzoekers verzameld ( veiliggesteld).

  • Hair cuticle: Dunne, buitenste laag en kleurloos.

Bestaat uit platte dode cellen.

Is redelijk waterafstotend.

  • Cortex: Is een dikke laag en bevat pigment

(kleurstof).

Bepaalt de vorm van je haar (een ronde

vorm geeft steil haar, een ovale vorm

geeft krullend haar.).

  • Medulla: Reflecteert licht, waardoor je haar

glanst wanneer je in het licht staat.

Is heel klein bij mensen, maar dikker bij dieren.

Zo kun je onderscheid maken tussen menselijke en dierlijke haren.

Forensisch onderzoek (2024)

FAQs

Forensisch onderzoek? ›

Als forensisch onderzoeker zoek je naar sporen op de plek van een misdrijf, een brand, of een verkeersongeval. Staan de vingerafdrukken die je vindt in relatie tot bepaalde verdachten? Wat zegt het patroon van een bandenspoor over wat er is gebeurd?

Wat doe je als forensisch onderzoeker? ›

Als forensisch onderzoeker zoek je naar sporen op de plek van een misdrijf, een brand, of een verkeersongeval. Staan de vingerafdrukken die je vindt in relatie tot bepaalde verdachten? Wat zegt het patroon van een bandenspoor over wat er is gebeurd?

Wat moet je studeren om forensisch onderzoeker te worden? ›

Kies dan in het eerste jaar van de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie voor het keuzetraject Forensisch Laboratoriumonderzoek, als onderdeel van de afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie.

Wat is het salaris van een forensisch onderzoeker? ›

Salaris generalist forensisch onderzoek

Als generalist kom je binnen in salarisschaal 7. In welke trede jij start is afhankelijk van jouw ervaring en achtergrond. In de eerste trede verdien je per 1 juli 2024 rond de € 2.566,- bruto, in de laatste trede is dit € 4.122,- .

Is een forensisch onderzoeker een detective? ›

Wat is het verschil tussen een crime scene investigator en een detective? Het grootste verschil tussen CSI's en detectives is dat detectives ervaring moeten opdoen als politieagenten . Dit is geen vereiste voor CSI's, die het veld als burger kunnen betreden.

Wat moet je studeren voor forensisch rechercheur? ›

De hbo bachelorstudie Forensisch Onderzoek leidt op tot forensisch technisch recherchekundige of tot forensisch analist/onderzoeker. Tijdens de studie leer je hoe je met behulp van (natuurwetenschappelijke) onderzoeks- en opsporingstechnieken een bijdrage levert aan het oplossen van misdrijven.

Welk niveau heb je nodig voor forensisch onderzoeker? ›

Je bent toelaatbaar als je in het bezit bent van een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma op niveau 4. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen voor havo en vwo.

Wat is forensische criminologie? ›

Forensische criminologie is een intensieve masteropleiding met een breed multidisciplinair perspectief en richt zich op het gebruik van specialistische expertise in de strafrechtspleging.

Kun je met criminologie rechercheur worden? ›

Techneuten, IT'ers, financials, juristen, laboranten, criminologen; er zijn mogelijkheden om zonder politieopleiding bij de recherche te gaan werken.

Heb je biologie nodig voor Forensisch onderzoek? ›

Belangrijke vakken zijn scheikunde, natuurkunde en biologie. Je krijgt je les in verschillende opsporingsmethoden en je leert rapporten, verslagen schrijven en presenteren.

Welke opleiding heb je nodig voor lijkschouwer? ›

Opleiding forensische geneeskunde

Een goede opleiding tot forensisch arts is de basis voor een professionele uitoefening van het vak. Het afgelopen decennium maakte de opleiding al een grote ontwikkeling door. Zo is deze uitgegroeid van een vrijblijvende korte scholing, tot een fulltime opleiding.

Hoe word ik forensisch psycholoog? ›

Forensisch psycholoog worden. De opleiding tot forensisch psycholoog is een masteropleiding. Om toegelaten te worden tot de studie, moet je een vooropleiding psychologie op bachelorniveau voltooid hebben. Het studieprogramma aan de universiteit omvat colleges, workshops, opdrachten en zelfstudie.

Hoe word ik forensisch antropoloog? ›

Een opleiding tot forensisch patholoog is intensief en omvat het behalen van een VWO-diploma, het volgen van een WO-opleiding geneeskunde en de specialisatie Patholoog-anatoom en tenslotte een inschrijving bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Wat is de rol van forensisch onderzoekers? ›

Ze verzamelen bewijsmateriaal zoals vingerafdrukken, lichaamsvloeistoffen en menselijk weefsel, fotograferen en schetsen misdaadscènes en analyseren bewijsmateriaal in laboratoria . Daarnaast schrijven ze rapporten waarin ze hun bevindingen samenvatten en kunnen ze getuigen in de rechtbank.

Hoe word je een forensisch onderzoeker? ›

Hoe word je forensisch onderzoeker? NFI-medewerkers hebben meestal een hbo- of universitaire opleiding gevolgd in allerlei verschillende vakken of studiegebieden, zoals biologie, chemie (scheikunde), natuurkunde, wiskunde, informatica of geneeskunde.

Heb je biologie nodig voor forensisch onderzoek? ›

Belangrijke vakken zijn scheikunde, natuurkunde en biologie. Je krijgt je les in verschillende opsporingsmethoden en je leert rapporten, verslagen schrijven en presenteren.

Wat heb je nodig voor forensisch onderzoek? ›

Als je een havo- of vwo-diploma hebt, wordt je alleen toegelaten met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid met natuurkunde of natuur, leven en technologie. Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je de 21+-toelatingstoets doen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 6406

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.