Hoe vaak per dag eten om af te vallen en wat is gezond? (2024)

Wil jij je stofwisseling versnellen, zodat je sneller kan afvallen? Dan heb je vast wel eens gehoord dat je 5 of 6 maaltijden per dag moet eten om je stofwisseling goed op gang te houden.

Ook ik heb jarenlang geloofd dat 5 of 6 kleine maaltijden per dag een goede methode isom je stofwisseling op peil te houden. Totdat ik een aantal wetenschappelijke onderzoeken tegenkwam, die mij op een ander spoor brachten. Het blijkt namelijkklinkklare onzin te zijn dat meerdere kleine maaltijden per dag je stofwisseling positief beïnvloed.

Toch is een bepaalde frequentie van je maaltijden wel belangrijk voor allerlei andere lichaamsprocessen en dus ook voor het verliezen van gewicht. In dit artikel zal ik je uitgebreid uitleggen hoe vaak per dag eten je helpt met afvallen en een betere gezondheid!

Meerdere kleine maaltijden per dag: waar komt dit advies vandaan?

Het is niet zo heel gek dat we al een tijdje geloven dat eten je stofwisseling aanwakkert. Het klopt namelijk dat je lichaam na elke maaltijd energie gebruikt om dit eten te verteren.

Alleen dat hoeft nog niet te betekenen dat jestofwisseling nog sneller wordt, als je meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag gaat nuttigen. Dit werd wel altijd aangenomen!

Sterker nog, het is over het algemeen moeilijkerom 5 of 6 kleine maaltijden per dag te eten, zonder teveel calorieën binnen te krijgen.

Uiteindelijk zorgt het totaal aantal calorieën per dag ervoor of je zult aankomen of afvallen, ongeacht op welk tijdstip je deze calorieën tot je neemt!

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Hoe vaak per dag eten is optimaal voor afvallen?

Op de vraag ‘hoe vaak per dag eten bijafvallen?’ maakt wetenschappelijk gezien niets uit. Ook het tijdstip is niet van belang. Zolang je minder eet dan dat je verbruikt, zul je afvallen!

Ik hoor je al denken, minder calorieën eten dan dat je verbruikt betekent honger, toch? Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo te zijn!

Je lichaam is namelijk in staat om 3 maaltijden per dag te eten, zonder tussendoor trek te krijgen. Minder maaltijden per dag betekent bijna automatisch dat je ook minder calorieën tot je neemt en dus sneller zult afvallen.

Wil je weten hoe die trek tussen de maaltijden door wegblijft, lees dan nog even verder.

Wat gebeurt er bij minder maaltijden op een dag?

Eet je minder vaak, dan heb je ook minder vaak suikers in je lichaam beschikbaar en zal je sneller een andere energiebron moeten vinden. Een andere geschikte energiebron zijn je vetten!

Je lichaam zal wel altijd eerst de glucose (suikers) in je lichaam verbranden, voordat het de vetten zal aanspreken.

Een lichaam datgewend is om elkepaar uur suikers binnen te krijgen zal ook bijna voortdurend gebruik maken van dezesuikers en zaldaaromniet zo gemakkelijk kunnen overschakelen ophet verbranden van vetten.

Dat is ook de reden dat je regelmatig last krijgt van een dipje, of zelfs duizelig kan worden als je voor een lange tijd niets eet, alsje dat nietbent gewend.Een welbekende oplossing is om dan even snel iets zoets te eten. Gelukkig kan het ook anders!

Aanpassen van je maaltijdfrequentie moeilijk?

Het aanpassen van je maaltijdfrequentie is simpelweg een kwestie van een paar weken doorzetten, maar doe het wel langzaam als je teveel last krijgt van dipjes of duizeligheid.

Je zult je lichaam(weer opnieuw) moeten leren om vaker te verbranden op vetten dan op suikers. Iets wat de oermens ook altijd deed en waar ons lichaam eigenlijk veelmeer geschikt voor is.

Ben je eenmaal gewend aanminder maaltijden, dan zul je merken dat je voor een periode van5 uurmakkelijk zonder eten kan.

Zelfs als je op een “lege” maag gaatsporten, zul je hiervan geen problemen ondervinden. Ook sporten zonder ontbijt zal je makkelijk afgaan!

Kortom, je zult geen trek meer hebben tussen de maaltijden dooren jezult merken dat minder vaak eten eigenlijk veel prettigeraanvoelt!

Voordelen vanminder vaak eten

Als je nog niet bent overtuigd van het effect vanmaximaal 3maaltijden per dag, dan zullen de vele andere gezondheidsvoordelen dit wellichtbij je veranderen.

Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat 3 maaltijden per dag (of soms zelf 2 maaltijden), de volgende positieve gevolgen zullen optreden:

  • Betere stofwisseling
  • Hogere insulinegevoeligheid
  • Minder kans op hart- en vaatziekten
  • Verlaagde bloedsuikerspiegel
  • Minderstress
  • Meer energie
  • Betere concentratie
  • Langere levensduur

Uiteraardzal je alleen profiteren van deze gezondheidsvoordelen, wanneerje maaltijden voldoende gezonde voedingsstoffen bevatten.

Nadelen vanminder vaak eten

Je vraagt je misschien af of er ook nadelen kleven aan deze manier van eten?

Het kan zijn dat je wel eens hebt gehoord dat je spiermassa mogelijk sneller zal afbreken door minder vaak te eten. Dit is gelukkig niet waar.

Het lichaam doet er namelijk alles aan om de spiermassa in stand te houden en gebruikt daarom eerst suikers en vetten als energiebron.Ook hier wordt ervan uitgegaan dat je wel gezond eet en voldoende eiwitten binnen krijgt.

Ook een trage stofwisseling wordt vaak gezien als nadeel wanneer je weinig eetmomenten hebt op een dag. Ook dat is niet waar!

Sterker nog, als je een geruime tijd nietseet komt er noradrenaline vrij. Dit is een hormoon dat onder andere je concentratie verscherpt en juist bijdraagt aan een versnelde stofwisseling.

Pas als je zo’n 60 uur niets zou eten, zal je stofwisseling met zo’n8% vertragen.

Heeft vasten eigenlijk ook een positief effect?

Alle gezondheidsvoordelen die je zojuist hebt gelezen, zullen alleen maar groter worden, als je 1 van de 3 maaltijden (soms) overslaat.Dit wordt ook wel periodiek vasten of intermittent fasting (intermitterend vasten) genoemd.

Het overslaan van hetontbijt is een veelgemaakte keuze bij mensen die deze leefstijl volgen. Zij nemen pas rond 12 uur hun eerste hap en eten niets meer na18 uur. Feitelijk komt het erop neer dathet lichaam danper dag18 uur langgeen voedsel binnen krijgt.

Hoewel dit best extreem klinkt, is het eigenlijk hartstikke goed te doen!

Naast deze manier van vasten,zijn er nog een aantal andere manieren van vasten,die dezelfde positieve effecten hebben op je lichaam.

Hoe vaak per dag eten om af te vallen en wat is gezond? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6565

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.